top of page

Doula

Mitt mål som din doula

Mitt mål som doula är att du som är gravid ska vara trygg, avslappnad och orädd inför och under hela din förlossning. Jag arbetar för att du och din eventuella partner ska få en positiv förlossningsupplevelse och att du eller ni ska kunna se tillbaka på födelsen med glädje och kärlek. Jag vill ge dig som är gravid information om vilka valmöjligheter du har i olika situationer och hjälpa dig att väga fördelar mot nackdelar, så att du kan ta de besluten som passar just dig bäst. Det viktigaste för mig är att du känner dig trygg, att du blir lyssnad på och att dina önskemål respekteras. Under våra förberedande möten kommer vi att gå igenom dina önskemål, dina känslor inför förlossningen och skapa förebyggande strategier så att du ska få föda på dina villkor. Här kommer några exempel på vad jag kan hjälpa dig med under förlossningen:

 • Massage

 • Akupressur

 • Aromaterapi

 • Rebozo massage/avslappning

 • Aktiv baby-övningar (för att underlätta för barnet att hamna i bästa position)

 • Att känna ett lugn

 • Ge information om dina rättigheter och valmöjligheter                          

 • Att guida dig igenom värkarna med hjälp av de fyra verktygen i föda utan rädsla metoden

 • Lugn och ljudlös andning

 • Positiva tankar

 • Sköta kommunikationen med vårdpersonal 

 • Skapa en trygg och fin miljö på platsen du väljer att föda

 • Att slappna av i hela kroppen

 • Att byta position

 • Påminna om toalettbesök, en målbild mm. 

      Vi kommer att gå igenom dessa saker och öva på avslappning och massage under vårt andra                      förberedande möte.

Vad är en doula?

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ungefär "kvinna som ger omvårdnad". Det är precis det en doula gör, ger omvårdnad till den blivande mamman samt hennes eventuella partner. Förr i tiden var det vanligt att andra kvinnor samlades runt den födande kvinnan, för att dela med sig av erfarenhet, trygghet, lugn och praktiska färdigheter.

En doula är en person som har erfarenhet av, och är tränad i att stödja andra föräldrar inför, under och efter förlossningen. Doulan har inget medicinskt ansvar och ger därför heller inga medicinska råd eller tar några medicinska beslut. En doulas främsta uppgift är att ge den blivande föräldern/föräldrarna en så positiv upplevelse av förlossningen som möjligt. Studier visar att föräldrar som har haft stöd av en doula känner sig mer delaktiga och mer tillfreds med sin förlossningsupplevelse.

Om en partner finns med under förlossningen så lyfter doulan fram och stärker dennes roll. En doula delar med sig av sina erfarenheter och stärker partnern och kvinnan som ett team. Partnern kan fokusera 100% på mamman och behöver inte lämna hennes sida medan doulan sköter det praktiska runt omkring.

Doulan har tystnadsplikt.

Hur går det till?
Lära-känna-träff

Den första gången vi träffas är till för oss att lära känna varandra och känna efter om vår personkemi stämmer. Denna träff brukar ta ca 30 minuter, den är gratis och är inte bindande. Efter träffen får man fundera på om man vill anlita mig som sin doula, om man vill det så bokar vi in en tid för nästa träff.

Två förberedande möten

Vi börjar det första förberedande samtalet med att prata om vad du/ni har för tankar, känslor och förväntningar inför förlossningen. Känner du en rädsla inför någonting speciellt? Har du haft en jobbig tidigare förlossning? Eller vill du bara ge din bebis bästa möjliga start i livet? Vi lägger upp dessa två möten efter ditt behov så att vi kommer fram till vad jag kan göra för att hjälpa just dig på bästa sätt. Vi bygger upp strategier för hur din förlossning ska bli en bra upplevelse. Jag lägger inga värderingar i dina val av till exempel smärtlindring, jag stöttar dig i dina val. Under det andra mötet så kommer jag att ge dig/er tips på olika övningar som man kan göra hemma för att förbereda sig inför förlossningen. Jag kommer att gå igenom andning, avslappning och olika massagetekniker samt övningar för att försöka vända på bebisen om den ligger i säte. Dessa möten tar ca 2,5 timme per gång.

Jour

Min jour startar 14 dagar innan beräknat förlossningsdatum och varar fram till dess att förlossningen startar. Under min jour kan jag garantera att jag är på plats inom 2 timmar från det att du hör av dig om att det är dags att föda. Om förlossningen startar innan min jour har börjat, så infinner jag mig på plats så snart jag bara kan.

Förlossningen

När man ser något tecken på att förlossningen är på gång så hör man av sig till mig, och när det väl är dags så kommer jag att infinna mig på den plats du har valt att föda inom 2 timmar. Jag finns hos dig/er som ett kontinuerligt stöd under hela förlossningen och stöttar dig efter dina önskemål. Stödet kan innebära att jag peppar, lugnar, informerar, masserar, kommer med förslag på olika ställningar, påminner om att äta och dricka, ser till att dina önskemål blir respekterade och pysslar om dig/er på bästa sätt!

Uppföljningsmöte

Jag kommer hem till dig en tid efter förlossningen för att prata om dina upplevelser, tankar och känslor kring förlossningen. Vi pratar om det tidiga föräldraskapet och allt som hör till. Vi knyter ihop säcken!

 

 

 

 

hålla händer
bottom of page